Wetenschap over liefde

Vragen over liefde

Wat betekent liefde? Wij hebben hier allemaal zo onze definitie voor. Is liefde vandaag hetzelfde als liefde bijvoorbeeld in de 18 eeuw? Heeft onze culturele achtergrond invloed op liefde?

Wat betekend liefde voor jou? Wie heeft jou geleerd hoe liefdevol te zijn?  Houd jij van de ander op de manier dat jij dat wil? Of de manier hij/zij dat zou wensen?

Zoals voor alle zoogdieren is liefde een overlevingsinstrument voor ons mensen. Wij moeten emotioneel gehecht zijn om mentaal, fysiek en emotioneel gezond te blijven. Liefdesrelaties zijn krachtig, zij kunnen oude trauma’s helen maar ook oude trauma’s opnieuw doen beleven en/of ons re-traumatiseren.

Wat zegt de wetenschap over liefde?

Verliefd zijn wordt beïnvloed door grote en meetbare veranderingen in de biochemie van de hersenen. Volgens Dr. Helen Fisher kan romantische liefde worden opgesplitst in lust, attractie en hechting.

Lust

Lust wordt gedreven door het verlangen naar seksuele bevrediging, onze behoefte om ons voort te planten, een behoefte die wordt gedeeld door alle levende wezens. De hypothalamus – een onderdeel van het limbische systeem van ons brein – speelt hierin een grote rol en stimuleert de aanmaak van de geslachtshormonen testosteron en oestrogeen.

Attractie

Attractie heeft betrekking op de hersenpaden die het ‘belonings’gedrag beheersen. Hoge niveaus van dopamine en een verwant hormoon, norepinephrine, komen vrij tijdens attractie. Deze chemicaliën maken ons energiek en euforisch, wat vaak leidt tot verminderde eetlust en slapeloosheid. Dit betekent dat je zo verliefd kunt zijn dat je niet kunt eten en niet kunt slapen. Dopamine wordt geproduceerd door de hypothalamus en vrijgegeven wanneer dingen ons goed doen, bijvoorbeeld tijd doorbrengen met geliefden en fijne seks hebben. Verder leidt attractie tot een afname van serotonine, een hormoon die betrokken is bij je eetlust en stemming.

Gehechtheid

Gehechtheid is de belangrijkste factor in langdurige relaties. De twee belangrijkste hormonen hier zijn oxytocine en vasopressine. Oxytocine wordt geproduceerd door de hypothalamus en komt in grote hoeveelheden vrij tijdens seks, borstvoeding en bevalling. Dit zijn allemaal gebeurtenissen die voor binding zorgen.

In onze moderne wereld is onze liefdesrelatie meestal de centrale emotionele relatie geworden. We leven alleen of vaak in een gemeenschap van twee persoenen. Evolutionair gezien is dat in isolement en vrijwel zonder gemeenschapsondersteuning. Als je lange werkdagen maakt, zijn er praktisch gezien weinig kansen om hechte relaties op te bouwen. Hierdoor worden de verwachtingen omtrent onze (potentiële) partner is ook hoger.

Emotionele ontkoppeling

De meeste conflicten tussen partners zijn in de kern protesten over emotionele ontkoppeling. Ons hechtingpatroon bepaalt hoe wij reageren op ‘distress’ in onze relatie. Meestal realiseren wij ons snel dat er is geen echt gevaar dreigt en dat je partner er voor jou is als jij dat vraagt. Maar wat als jij en/of je partner niet hebben geleerd veilig te verbinden? Dan hebben zijn er twee opties: 1) om  de partner herhalend te vragen om aandacht, comfort en geruststelling; of 2) afstand te nemen om te kalmeren en jezelf te beschermen. Dit zijn onbewuste coping strategieën gericht op het reduceren van angst de verbinding te verliezen.

Emotion Focused therapie (EFT)

Het is dus belangrijk te leren om de momenten waarop de verbinding verbreek te herkennen. Wanneer de verbinding is gebroken, wij gaan in een ‘fight, flight, freeze’ modus. Maar wat hebben de partners dan vooral nodig?

  • Toegankelijkheid – ik kan je bereiken
  • Ontvankelijkheid – je bent daar emotioneel voor mij
  • Betrokkenheid – ik weet dat je me waardeert en dichtbij blijft

Emoties zijn niet alleen een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven, ze dragen ook bij aan onze identiteit en helpen ons te begrijpen wie we zijn en dit te delen met anderen. Emotion Focused therapie (EFT) is de best onderzochte relatietherapie en bewezen effectief. EFT gebruikt jouw emoties als ingang om patronen in liefdesrelaties beter te begrijpen. EFT heeft een sterk positief effect op de verbondenheid in een partnerrelatie. Daarnaast verbetert het ook intimiteit en vertrouwen, Het helpt bij het vergeven van kwetsuren in je relatie (bv ontrouw) en jullie seksuele relatie. De resultaten laten zien dat er na therapie heel weinig terugval is. Verder is EFT ook effectief bij koppels waarbij een van beiden last heeft van psychische of lichamelijke klachten (bv PTSS, depressie, verminderd seksueel verlangen, borstkanker, terminale kanker) of stellen die een ziek kind hebben.

Wat zijn jouw vragen over liefde?

Wil je de echte oorzaak van stress, pijn en onenigheid in jouw liefdesrelatie(s) ontdekken?

Wil je de vicieuze cirkel doorbreken en de weg terug vinden naar verbinding en liefde?

Neem dan gerust hier contact met ons op!

 

 Warme groet, Anna